Vandaag heb ik aan 120 VWO5 leerlingen een gast-college gegeven over “Wetenschap, dat kan ik ook!” binnen het project Kennis op Straat van de Jonge Akademie.

Het was echt een super leuke ervaring met gezellige leerlingen! En ja, ik had mijn helm nodig omdat ze met dobbelstenen naar mijn hoofd gooiden! Hoe kwam dat dan?

 

Dobbelstenen

We begonnen het college met uitzoeken of het inderdaad zo is dat als je 120 keer met een dobbelsteen gooit, zes ook 1/6e keer wordt gegooid. Wat bleek zes werd in 29% van de gevallen gegooid.

We waren namelijk vergeten om assumpties te checken en ik had er ook een paar fop-dobbelstenen tussen zitten die verzwaard waren (won daarom mijn zusje vroeger altijd met yathzee??). Maar nog steeds zie je dat er geen perfecte verdeling is ontstaan. Is dat te wijten aan kansen of aan leerlingen die toch net niet helemaal eerlijk spelen met spelletjes 😉

Op het einde van het college wilde ik al mijn dobbelstenen terug hebben, dus die werden massaal naar voren gegooid; wat een tuig daar op die school 🙂

 

Telefoon

 

We hadden ook nog een echt experiment uitgevoerd. Ik had de groep random in twee gedeeld; wat nogal wat chaos veroorzaakte omdat de helft van de leerlingen moest verhuizen naar de andere kant van de zaal. De ene helft moest zijn/haar telefoon zichtbaar op schoot houden en de andere groep moest de telefoon wegstoppen. Mijn verwachting was, maar dat wisten de leerlingen niet, dat in de groep waar de telefoon in het zicht lag dat ze daar gemiddeld vaker op zouden kijken dan de andere groep. Na een dik uur vroeg ik de leerlingen via hun telefoon te stemmen hoe vaak ze op hun mobiel hadden gekeken. Tijdens het college leek er een klein verschil te zijn tussen beide groepen (2.5 versus 3.9).

We hebben toen lang gebrainstormd over de limitaties van dit onderzoek en de generaliseerbaarheid ervan.

 

Maar nadat ik thuis de data een beetje had opgeschoond* bleek er toch wel een significant verschil te bestaan (1.71 versus 4.70; t=4.33, df=80, p<.001), zie ook de boxplot. Leerlingen die hun telefoon in het zicht hadden liggen, keken gemiddeld bijna 3 keer vaker op hun telefoon.

 

Dit resultaat kunnen de docenten van de betrokken school dus nu voor de rest van het schooljaar als argument gebruiken…sorry!

 

Cola

O ja, ik had ook nog een fles cola over een klimtouw gegoten en dat moest natuurlijk thuis uitgespoeld worden. Waarom ik dat deed…? Tja, moet je de volgende keer maar komen luisteren.

 

 

 

 

*Met opschonen bedoel ik het volgende:

– Er waren leerlingen die voor beide condities een score hadden ingevuld en omdat ik niet wist bij welke conditie zij hoorden, heb ik deze verwijderd.
– Er waren leerlingen die de maximale score hadden ingevuld, die achteraf aangaven dit niet serieus te hebben gedaan. Ik heb daarom alle extreme scores van 20 verwijderd (n=8).