Herken je dat gevoel van op vakantie zijn, maar in je hoofd toch nog met je werk bezig te zijn?

Pas geleden had ik een vakantie gepland en ik wilde deze keer eens niet met mijn werk bezig zijn. Samen met een vriend hadden we redelijk impulsief een ticket geboekt naar Innsbruck om vervolgens met de bus een dal in te rijden, en dan vanuit een berghut wat berg-topjes te beklimmen. En om werkstress te voorkomen, had ik een paar voorzorgsmaatregelen genomen die ik graag deel:

 

Kies een plek uit waar je geen bereik hebt voor je mobiele telefoon

Wij hadden alleen op de top van de bergen bereik en dan heb je echt alleen tijd om de meest belangrijke berichtjes te sturen en te ontvangen. Dan kom je erachter dat dat berichtjes zijn naar je familie over dat je nog steeds leeft en niet naar beneden bent gestort. Ook veel belangrijker dan werk.

 

Ga bergwandelen en kies een route met vooral veel hoogtemeters

Bepakt met stijgijzers, pikkels, noodbivak, eten, drinken, etcetera, kun je na een paar uur bergop lopen echt niet meer aan je werk denken. Als er zich al een gedachte aandoet, dan gaat die over hoe ver het nog is, of die wolken in de verte onweer gaan vormen, of het zadel al te zien is waarover we heen moeten, of er niet teveel sneeuw ligt op de kam.

 

Beter nog: ga ‘snot-lopen’

Kies een wandelroute uit waarbij je door de sneeuw, rul zand of zompige modder moet ploeteren. Zorg dan dat je dit zolang moet volhouden dat je alleen nog ‘snot’ kunt denken. Het is een heerlijke ervaring!

 

 

Zorg dat je iets onzinnigs doet

Ga vroeg op pad, en plan dat je weer vroeg terug bent bij de berghut. In plaats van helemaal terug te lopen, kies je op een half uurtje lopen een leuke plek uit om lekker te chillen. Ga steentjes in een meer gooien, steen-mannetjes maken, de loop van de rivier verleggen, of de wegwijzer bordjes uitgraven.

 

Bedenk iets nuttigs wat niks met je werk te maken heeft

Als je dan terug bent bij de berghut, ga dan iets nuttigs doen, maak bijvoorbeeld een instructie filmpje “hoe een steenman te bouwen”.